Blog Archive

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ήταν 23 Οκτώβρη του 1940, όταν στην πόλη Τρες Κορασάος, ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο ή απλά Πελέ είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου στον οποίο έμελε να γίνει «βασιλιάς».

Το «μαύρο διαμάντι» έχει χαρακτηριστεί από φανατικούς θαυμαστές του, δημοσιογράφους, θεωρητικούς του αθλήματος αλλά και συμπαίκτες ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Σάντος σε ηλικία 16 ετών, στις 7 Σεπτέμβρη του 1956 κι αποσύρθηκε το 1977 στις ΗΠΑ φορώντας τη φανέλα της Κόσμος.
Στην ποδοσφαιρική διαδρομή του πέτυχε 1283 γκολ σε 21 χρόνια καριέρας, αν κι ο «μαγικός» αυτός απολογισμός αφορά τα τέρματα που έχει σημειώσει σε όλα τα τουρνουά (φιλικά, στρατιωτικά) και τις διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει. Τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας (’58, ’62, ’70) και τα δύο Κόπα Λιμπερταδόρες με την Σάντος (’62, ’63) είναι οι πιο σημαντικοί τίτλοι σε ομαδικό επίπεδο.

Σε ατομικό επίπεδο, έχει ανακηρυχθεί από την FIFA, την IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου), το France Football και το World Soccer ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του αιώνα.


Τέσσερις σημαντικές στιγμές από την τεράστια καριέρα του:
Μουντιάλ 1958
Στα 17 του χρόνια συμμετέχει με την εθνική Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. Στο τελικό η «Σελεσάο» επικρατεί των διοργανωτών με 5-2. Η εικόνα του Πελέ να κλαίει στους ώμους του τερματοφύλακα Ζιλμάρ μετά το τέλος του αγώνα θεωρείται πια κλασική.


1969: Γκολ νούμερο 1000
Στις 19 Νοέμβρη του 1969, ο Πελέ εκτελώντας ένα πέναλτι κόντρα στην Βάσκο Ντα Γκάμα στο θρυλικό Μαρακανά σημειώνει το χιλιοστό τέρμα της καριέρας του και η Βραζιλία «παραλύει» από τους πανηγυρισμούς.


Μουντιάλ 1970
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού καταφέρνει να σηκώσει για τρίτη φορά το τρόπαιο και να γίνει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης της διοργάνωσης.


Αντίο στη «Σελεσάο»
Στις 18 Ιουλίου του 1971, αποχαιρετά την εθνική ομάδα σ’ ένα παιχνίδι με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία.

0 σχόλια: